Workshopok

 

   Szenvedélyem a szappanozás, ezért a hobbim és már a munkám is egyben. (Szerencsés vagyok, igen.) Szabadidőmben kísérletezgetek, próbálgatom a recepteket, a növényi színezőket, illatokat, mintázási technikákat, és feszegetem a határokat. Ebből kifolyólag rengeteg tapasztalatra tettem szert viszonylag rövid idő alatt, (és teszek folyamatosan), amit szeretettel átadok annak, aki érdeklődik a meleg eljárásos szappanfőzés iránt. 2015 eleje óta tartok összejöveteleket, ahol a saját technikámat megosztom más, sokszor teljesen kezdő szappanosokkal, és szerencsére nagyon pozitív a visszajelzés. Az igény pedig egyre nő, ezért úgy döntöttem, az alábbi módokon lehetőséget adok mindenkinek a meleg eljárásos szappankészítés technikáinak megismerésére.

    Ezzel a gyors leírással szeretnék segíteni, hogy megtudd, tényleg jó helyen jársz.

A szappant több különböző eljárással készítik, de két nagy irányzat létezik alapvetően.

Az egyik (manapság leggyakoribb) a hideg eljárás, angol nevén cold process, rövidítve CP, ahol az összetevőket viszonylag alacsony hőmérsékleten adják egymáshoz, majd a kívánt színezők és illatok hozzáadása után egy jól kezelhető, hígabb masszát kapunk, amit kis szilikonformákba, vagy ládába öntve „hidegen”, vagyis szobahőmérsékleten, majd hagynak állni, hogy 4-6 hét alatt megtörténjen az elszappanosodás. Ezután lesz használható a szappan. Előnye, hogy a hígabb massza könnyen, finomabban, szebben mintázható, részletgazdagabb lehet a szín és a formavilág is. Hátránya, hogy hetekig várni kell a biztonságos használattal, ekkor derül csak ki, hogy tényleg jól sikerült-e a szappan, és közben a szín és az illat is megváltozhat. Illetve a textúrája kissé rideg, nehezebb krémesen habos szappant alkotni vele.

A másik a meleg eljárás, angol nevén hot process, rövidítve HP, mikor az összetevők egymáshoz adása után hő hatására, vagyis melegen történik meg az elszappanosodás. Az egyenletes hőt biztosíthatja egy speciális lassúfőző, vagy egyszerűen két egymásba helyezhető lábas, ahol az alsóban víz van, aminek a gőze fogja segíteni a gyors elszappanosodást. A szappanmassza sűrű, így részletes mintás szilikonba nem tehető, leginkább a láda a megfelelő, így egy felszeletelhető szappantömböt kapunk eredményül, ami két hét száradás után biztonsággal használható. Előnye, hogy azonnal használható, ám legalább 10 nap száradástól tartósabb, stabilabb lesz, így azt érdemes kivárni. A szappan habja szinte mindig krémes, és lágy, kellemesebb a bőrnek. A színe és az illata kivételes esetekben változik csak meg elkészülte után. Hátránya, hogy a sűrűbb masszát nehezebb mintázni. Rövid időnk van a színezésre és a formába lapátolásra, de kellő gyakorlattal ez sem akadály egy csodaszép szappan elkészítésénél.

   Célom, hogy időt, energiát és pénzt spóroljak Neked, hogy csak a szappanozásra kelljen figyelned, és elsajátíthasd azt a tudást, amire vágysz. Teljesen kezdőknek, vagy bizonytalanoknak ajánlom az OLIVA workshopot. Már gyakorlattal, vagy elméleti alappal rendelkezőknek a BABÉR workshopot dolgoztam ki. Illetve a mobil ARGÁN workshop azoknak jó, akik szintén tudásra vágynak, de nem elég mobilok hozzá.

Kattints a fenti képekre, és olvasd el a részleteket!

   A workshopok általában hétvégén zajlanak, Budapesten, a 3.kerületi Phiola Műhelyben. A kezdés reggel 9-kor van, és ha mindennel jól haladunk, akkor délután 4-kor már csak azt kell eldöntened, hogy melyik szeletet választod az elkészült szappanok közül.

   A szappankészítésben szinte mindent lehet, de mindennek van következménye is! Ahhoz, hogy biztonsággal olyan szappant készítsünk, amilyet szeretnénk, ismernünk kell minden általunk használt anyag tulajdonságát, és reakcióit más anyagokkal, legyen az olaj, folyadékalapnak használt gyümölcslé, hatóanyagként alkalmazott földszármazék, vagy növényi színező. Ebben segítek, szeretettel.