OLAJOK

 

Babér olaj: sötétzöld színű, szobahőmérsékleten kocsonyásan szilárd, a babér bogyójából kinyert olaj, jellegzetesen erős fűszeres illattal. A szappan színét, de még inkább az illatát erősen befolyásolja. Ápoló értéke minden más olajét túlszárnyalja. A beteg bőr, és haj megmentője. Fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, és fájdalomcsillapító hatású illóanyagokat tartalmaz.

Extra szűz olivaolaj: kiemelten ápoló, beteg bőrre hatékonyan alkalmazható, zöldes-barnás, nem erős illatú olaj, ami a szappan színét picit barnítja. Minél nagyobb százalékban van jelen a szappanban, az annál kevésbé habzik, jellegzetesen nyálkás érzetet ad használatkor. Nem szárít, nem allergizál, igazi jolly joker összetevő.

 

Hidegen sajtolt napraforgó olaj: gazdag olajsav tartalmú, napraforgó mag illatú, aranysárga, híg olaj, mely kissé a szappant is sárgítja, ám a habját krémesíti, és lágyítja a szerkezetét. Bőrápoló hatása kiemelkedő, még elszappanosodott állapotában is.

 

Jojoba olaj: sűrű, aranysárga, jellegzetes illatú olaj, melyet szoktak folyékony viasznak is nevezni. A szappan színét befolyásolja, illata nem érződik. Mivel hatóanyagként használjuk, ezért kis mennyiség a jellemző, így sem a habzást, sem a krémességet nem igazán befolyásolja, inkább csak ápoló erejét adja. Gyorsan felszívódó, minden bőrtípusra ajánlott olaj, és mivel az emberi bőrhöz nagyon hasonló a szerkezete, ezért könnyen beszívódik, a bőrt puhává és bársonyossá teszi.

 

Kakaóvaj: édeskés, fehércsoki illatú, krémszínű szilárd vaj, mely pont testhőmérsékleten olvad. Keményebbé, és krémesebbé teszi a szappanokat, színét nem befolyásolja, és illatát is csak akkor, ha finomítatlan kakaóvajat használunk, legalább 30%-ban, ám más illatanyagot nem. Magas antioxidáns tartalma van, bőrpuhító, a beteg, vagy a sérült szerkezetű bőr ápolója.

 

Kendermag olaj: maga a csoda. Zöld színű, zöldfűszer illatú, úgynevezett száraz olaj, mely a bőr számára fontos zsírsavakkal rendelkezik. Könnyen felszívódó, hidratáló, regeneráló hatású, erősíti a bőr hydrolipid rétegét, erősíti, fényesíti a hajat. Belsőleg alkalmazva még több jó tulajdonsága van, de a szappanban is nagy kedvenc, bár színét nagy erősen befolyásolja, barnítja.

Kókuszolaj (nem hidrogénezett): fehér színű, alacsony hőmérsékleten olvadó, illat nélküli olaj, mely a szappannak kiváló habzást és keménységet ad. Nagy százalékban nem ajánlott a használata, mert elszappanosodott formában száríthatja a bőrt. Közvetlen bőrápolásra az illatos, szűz változatot érdemesebb használni.

Ricinus olaj: sűrű, áttetsző, nehéz illatú olaj, mely kis százalékban a szappanhoz adva a kókusszal együtt, még nagyobb habot eredményez. Illatát és színét nem befolyásolja, ám ha túlzásba visszük, puhíthatja a szappant, amitől gyorsabban kopok használat közben. Ápoló hatása magas, a haj is szereti. Elszappanosodva nem segíti elő a szőrnövekedést, csak közvetlenül bőrre kenve.

Sertészsír: fehér színű, tiszta, illatmentes zsír, mely a szappannak rendkívül magas ápoló hatást, krémességet, és idővel keménységet ad. A színét alig befolyásolja, az illatát semennyire, amennyiben valóban jó minőségű zsírt használunk. Nagyon hasonló tulajdonságokkal bír, mint a pálmazsír, ezért tökéletesen helyettesíti.

Szőlőmagolaj: könnyen beszívódó, világos zöld színű, édeskés dió illatú olaj. A szappan színét és illatát nem befolyásolja, ám krémességét és ápoló hatását annál inkább. Gazdag linolsavakban, a bőrt tonizálja, feszesíti, elősegíti a sebgyógyulást. Enyhíti a gyulladásokat, és mivel szabályozza a faggyútermelést, a zsíros, pattanásos bőr kezelésére kifejezetten alkalmas.