GYÓGYNÖVÉNYEK

 

Ambrózia: Más néven ürömlevelű parlagfű. „Ahogy a Föld bőrére, vagyis a talajrétegre jó hatással van, úgy az emberére is. Kenőcsben, borogatásként, illetve szappan által is a bőrfelszín sebeit szárítja, nyugtatja, fertőtleníti, szövetregenerálókkal együtt alkalmazva hatékonyan elősegíti a sebgyógyulást. Alkalmas a gyulladásra hajlamos, érzékeny, száraz bőr rendszeres ápolására.”

Citromfű: Nyugtató hatású az érzékeny, ingerelt bőrre, frissíti a bőrt, magas antioxidáns tartalommal rendelkezik.

 

Csalánlevél: Csillapítja a viszketést, összehúzó hatású. Bőrtisztító, zsíros bőrre különösen jó hatással van. Természetes hatóanyagai serkentik a fejbőr vérellátását, így erősítik a hajhagymákat. Hajhullás és korpásodás megelőzésére, és hajzsírosodás ellen is alkalmazható. Kovasav tartalma erősíti a hajhagymákat, a kötőszöveteket. Gyorsabban nő és szép fényű lesz tőle a haj.

Diófalevél: Fertőtlenítő, gyulladásgátló, gomba- és vírusölő hatású. Különböző fertőzéses bőrbetegségek, pattanások, ekcéma, bizonyos gyulladások és lábgombásodás ellen hatékonyan alkalmazható. Megelőzhető vele a hajhullás. Idegnyugtató, stimuláló. A diólevél hatóanyagai a betegséget okozó szervezeteket pusztítják. Összehúzó asztringens) hatása van a hámszövetekre, nyálkahártyára, megszünteti a szivárgó vérzéseket, ezzel csökkenti az újrafertőzés esélyét, ezzel gyorsítja a regenerálódást.

 

Kender levél és mag: Omega 3 és 6 zsírsavaknak köszönhetően összetétele a bőrben előforduló lipidekhez hasonló, ezért nagyban hozzájárul a sérült lipidréteg újjáépítésében, valamint a sejtfalak egészségének és rugalmasságának megőrzésében is fontos szerepet játszik. Bőrpuhító hatású, csökkenti a bőrirritációt, gyulladásgátló hatású. Csökkenti a bőrön keresztül történő vízveszteséget és védi a bőrt a kiszáradástól, rugalmassá teszi a bőrt, ezért ráncmegelőző hatása van. Táplálja a hajat, fényessé teszi azt.

Levendula: Bőrnyugtató, bőrlágyító, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatású, így a sebes, égett bőr ápolására is alkalmas, enyhíti a viszketést, feszítő érzést. A zsíros, pattanásos arcbőr kezeléséhez ajánlott, és a vegyes arcbőr ápolására is, mert elősegíti az optimális faggyútermelést.

 

Rozmaring: hajápolásra különösen alkalmas, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatású növény. Frissít és vérbőséget okoz, mellyel felgyorsítható a bőr regenerálódó képessége. Aknés, zsíros, problémás arcbőrre hatékonyan alkalmazható.

Rózsaszirom: Bőrfertőtlenítő és -összehúzó hatása van, képes csillapítani a bőrpírt, öregedésgátló, erősíti a sejtfalakat. Nyugtató, tonizáló és antiszeptikus hatású. Kiváló bőrtisztító, hűsítően hat az arcra. Száraz, vízhiányos és érzékeny bőrtípusra is kiválóan alkalmazható, ahogy vegyes, zsíros bőrre is, de érett bőrre különösen ajánlott.